Božićne lampice: Tradicija koja svake godine dobiva novu dimenziju

Korištenje božićnih svjetala staro je gotovo kao i sami blagdani. Od dekoriranja božićnog drvca do nadmetanja sa susjedima u ekstravagantnim ukrasima, božićna su svjetla uvijek igrala važnu ulogu u stvaranju magičnog i pozitivnog okruženja. Kada danas upitate ljude što čini Božić „najljepšim dobom godine“, većina će vam reći da tajna upravo leži u prekrasnom nizu lampicama ukrašenih stabala, uličnih svjetiljki i posebne atmosfere koja zbog toga vlada u zraku.

Proteklih su godina, s naglaskom na uštedu energije i na podizanju razine svijesti naše okoline, na scenu stupili izumi poput LED lampica. Zato što LED lampice koriste manje energije, ne pregrijavaju se poput tradicionalnih i traju duže, njihova je uporaba promijenila lice božićne rasvjete. Ali jeste li se ikada zapitali kada se prvi put pojavila ideja o korištenju božićnih svjetala?

Božićne lampice kroz povijest

Božićne lampice su se prvi put pojavile u 19. stoljeću, ali čak je i u dalekoj povijesti svjetlost igrala važnu ulogu u drevnim svečanostima. Pripadnici politeističkih religija palili su svijeće tijekom festivala zimskog solsticija, koji se podudara s današnjim božićnim razdobljem, jer su se nadali da će time potaknuti toplinu i svjetlost da se vrate nakon hladne, mračne zime.

Sredinom 18. stoljeća mnoge su njemačke obitelji počele ukrašavati svoja božićna drvca malenim svijećama. Lijepili su ih na grančice otopljenim voskom ili su ih osiguravali pomoću igala. Nažalost, kao što možete i pretpostaviti, požari su bili prilično uobičajeni. Prve božićne lampice koje su nalikovale onome što koristimo danas iskoristio je 1882. Edward Johnson, suradnik Thomasa Edisona.  On je prvo božićno drvce ukrasio s 80 crvenih, bijelih i plavih božićnih lampica. Božićne lampice su u početku bile jako skupe, a tek su u prvim desetljećima dvadesetog stoljeća postale dostupne po pristupačnijim cijenama, dajući nam beskrajne mogućnosti dekoriranja interijera i eksterijera.

Božićna svjetla danas

Svjetlosne dekoracije i božićne lampice danas su nezaobilazni dio blagdana. Od uređivanja domova do čitavih festivalskih zona u velikim gradovima, korištenje je lampica preraslo svoju prvobitnu funkciju. Gospodari Svjetla prepoznali su važnost svjetlosnog ukrašavanja i specijalizirali se za osmišljavanje novog i inovativnog dizajna. Kreativnost i puno dobre volje svakoj instalaciji osiguravaju njezinu priču, čime iz godine u godinu neprekidno dodaju nova poglavlja priči o božićnim lampicama.